1 kg gęsi (może być kaczka), 4-5 suszonych grzybów (borowików), 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, 3 jabłka (antonówki), 1 szklanka kaszy perłowej, 2 łyżki masła, 2 szklanki śmietany, 1 szklanka kwasu buraczanego (zob. str. 32) lub sok z 1 cytryny, 1 2 łyżeczki kminku, koperek.
Z mięsa gęsiego zdjąć nadmiar tłuszczu. Mięso, jarzyny, jabłka pokrajać, włożyć do 2 I wody, gotować. Pod koniec gotowania dodać kminek.
Suszone grzyby dobrze wymyć i ugotować w 1/2 I wody, razem z pokrajaną cebulą. Ugotowane grzyby drobno pokrajać i wraz z wywarem dodać do rosołu z gęsi. Zakwasić kwasem buraczanym lub sokiem z cytryny.
Kaszę perłową gotować w 1 I wody aż zupełnie zmięknie, następnie rozetrzeć z masłem na jednolitą masę i ubijać na pianę z dodatkiem śmietany. Otrzymany w ten sposób „suflet” z kaszy perłowej wlać do rosołu, dobrze wymieszać i podgrzać nie zagotowując.Przed podaniem na stół posypać siekanym koperkiem.