1 kg ryby (słodkowodnej lub morskiej), 1 kg ziemniaków, 25 dag masła, 1 szklanka śmietany, 2 białka, 2 gotowane żółtka, 1 cebula, 1 gotowana marchew, liść laurowy, pieprz, sól.Rybę sprawić, umyć, wyjąć ości, pokrajać na niewielkie kawałki, posolić, dodać pieprzu, posypać posiekaną drobno cebulą, dodać liść laurowy. Umyte, obrane i opłukane ziemniaki pokrajać w cienkie plasterki. Dno okrągłej brytfanki posypać zwiórkowanym masłem (20 dag). Ziemniaki i rybę układać warstwami do 2/3 wysokości formy, tak by górną warstwę stanowiły ziemniaki. Z białek ubić pianę, ułożyć ją na wierzchniej warstwie ziemniaków. Piec w średniej temperaturze ok. pół godziny.W tym czasie przygotować sos: podgrzać śmietanę i pozostałe 5 dag masła, posolić do smaku.Zapiekankę, po wyjęciu z piekarnika, przybrać gotowaną marchewką i żółtkami jajek, polać sosem. Sos można też podać osobno.
