1 kg ziemniaków, 20 dag wędzonej słoniny lub boczku, 2 jajka, 2 duże cebule, kiszka wieprzowa, sól, pieprz.Wymyte, obrane i opłukane ziemniaki utrzeć na tarce. Słoninę pokrajać w kostkę i zrumienić razem z posiekaną cebulą. Gorącymi skwarkami z tłuszczem zalać masę tartych ziemniaków. Następnie wbić jajka, dodać sól, pieprz do smaku. Kto lubi, może dodać posiekany ząbek czosnku. Wszystko dobrze wymieszać.Kiszkę wieprzową starannie wymyć, natrzeć solą i na-pychać masą ziemniaczaną nie przepełniając, aby kiszka nie popękała przy pieczeniu. Końce zawiązać. Formę posmarować tłuszczem i luźno układać w niej przygotowane vedarai. Piec w średnio nagrzanym piekarniku polewając, od czasu do czasu, roztopionym tłuszczem. Aby zapobiec popękaniu kiszki należy ją przed pieczeniem nakłuć w kilku miejscach cienką szpilką. Kiszkę obracać, aby była zarumieniona równo ze wszystkich stron.Vedarai podajemy pokrajane na kawałki, polane śmietaną ze skwarkami lub żmudzkim sosem. Obok można podawać zsiadłe mleko.
