5 suszonych grzybów, 1 łyżka masła lub 1 /4 szklanki oleju, 1 łyżka mąki, 1-2 cebule, śmietana lub przecier pomidorowy (według smaku), sól.Dokładnie wymyte w ciepłej wodzie grzyby ugotować w 1/2 I wody; pokrajać w cienkie paseczki i obsmażyć razem z posiekaną cebulą na maśle lub oleju, zużywając połowę przygotowanej porcji tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zrumienić mąkę. Zasmażkę połączyć z wywarem pozostałym po gotowaniu grzybów i ciągle mieszając gotować 7-10 minut. Pod koniec gotowania dodać obsmażone z cebulą grzyby i posolić do smaku. Sos zabielić śmietaną lub podpra-wić przecierem pomidorowym. Sos nadaje się do dań jarzynowych, mięsnych, ziemniaczanych i zapiekanek mącznych.
