12 dag suszonych grzybów, 20 dag tłustej, wędzonej szynki, 1-2 cebule, 2-3 łyżki masła, 2 jaja, sól, pieprz.Na ciasto: 3 szklanki mąki, 2-3 jaja, sól, woda.Z mąki, jaj i wody sporządzić ciasto. Suszone grzyby wymyć w ciepłej wodzie i gotować aż zmiękną. Następnie posiekać i dodać do nich posiekaną na miazgę tłustą szynkę (jeżeli szynka jest chuda, dodać do niej słoniny), wbić jajka, posolić, dodać pieprzu i dokładnie wymieszać.Uzyskane w ten sposób nadzienie zawijać w przygotowane ciasto, tak jak pierożki. Kołduny włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Kołduny odcedzić i podając na stół zalać roztopionym masłem z dobrze podrumienioną cebulą.
