http://www.roman-adwokat.pl/
Profesjonalne porady prawne w Warszawie.
Kompleksowe usługi z zakresu prawa karnego.
1 gęś, 2 szklanki kaszy gryczanej lub perłowej, 15 suszonych borowików, 1 jajko, 1 łyżka masła, 15 dag słoniny, 2 cebule, 1 marchewka, 2 pietruszki (korzenie z nacią), 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz.
Wypatroszoną, oczyszczoną i umytą gęś natrzeć solą i pieprzem. Wymyte grzyby gotować do miękkości. Ugotować sypką kaszę, dodać posiekaną i zrumienioną na maśle cebulę z marchwią i korzeniami pietruszki, pokrajane i ugotowane grzyby, posiekaną nać pietruszki, koperek i jajko.
Wszystko razem wymieszać i posolić. Otrzymaną masą nadziewać gęś, zaszyć otwór. Gęś ułożyć w brytfannie, obłożyć pokrajaną słoniną i piec w piekarniku olcoło 2-3 godzin, polewając roztopionym tłuszczem. Dobrze jest też podlać nieco wodą, aby gęś zbytnio nie wysychała.