1-2 młode buraki, 15 dag szczawiu, 2 I zsiadłego mleka lub kefiru, 1 szklanka śmietany, 2 zielone ogórki, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, sól, cukier, 3 ugotowane na twardo jajka.Buraki dokładnie oczyścić i wymyć, ugotować. Następnie obrać i pokrajać w słupki. Szczaw przebrać, umyć w kilku wodach, posiekać, ugotować i ostudzić. Umyć pozostałe jarzyny. Ogórki obrać i pokrajać w kostkę, rzodkiewkę – w cienkie plasterki lub słupki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Rozdrobnione jarzyny wymieszać ze zsiadłym mlekiem (lub kefirem) i śmietaną, posolić, posłodzić według smaku, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.Przed podaniem na stół do każdego talerza włożyć kilka cząstek ugotowanego na twardo jajka.Do chłodnika podawać gotowane, najlepiej młode ziemniaki.
